Червоний перець та кориця проти розладів травлення

Людина єдина серед ссавців отримує задоволення від їжі. Саме тому ми маємо порушення травлення і саме через це багато з нас страждає на ожиріння. Усі ці проблеми починаються тоді, коли, вта­мовуючи спрагу, ми замість звичайної води п՚ємо солодку газовану, а втамовуючи голод, з՚їдаємо величезну порцію, наприклад, смаженої картоплі чи курочку-гриль, чи ще щось, вбивче для шлунку. Додайте сюди постійні стреси, малорух­ливий спосіб життя, нерегуляр­ність харчування – і ви зрозу­мієте, що спазми, закрепи чи проноси турбують вас не про­сто так. До того ж ця проблема стала особливо актуальною після новорічних свят, коли ал­коголь, салати з майонезом та різноманітні солодощі входили до нашого раціону практично щодня.

Як поліпшити самопочуття при розладах шлунку, не ков­таючи пігулки? Відповідь про­ста: на допомогу прийдуть ці­лющі рослини.

Червоний стручковий перець покращить травлен­ня, адже, не зважаючи на свою пекучість, він м՚яко та безпечно стимулює робо­ту шлунку. Вживати його варто, якщо відчуваєте, що добряче переїли. Для цього подрібніть червоний

перець (або візьміть готову приправу), дрібку порошку залийте холодною кип՚я­ченою водою (50-70 мл), розмішайте і швидко про­ковтніть, щоб не обпекти стравохід. Настоянку 1:5 вживають по 10 крапель тричі на день після їжі.

Чай з м՚ятою – відмінний засіб для відновлення травлення.

Якщо тричі на день пити та­кий чай після їжі, у вас ми­нуть здуття, спазми й болі. Готується напій просто: 1 ч. л. подрібненого листя м՚яти залити 250 мл окропу, трохи остудити й процідити. А на­стоянку (1:5 – 3-5 крапель на один прийом) вживати тричі на день протягом тижня.

Календула та червона калина проти спазму.

Завдяки корисним речо­винам, що входять до складу календули, ця рослина усуває спазми, а також запори, здут­тя живота й гази, покращує роботу печінки. Окрім цього, календула ще й нормалізує гормональний фон. Отже, аби позбутися неприємних симп­томів, вживайте цілющу на­стоянку 1:5 – 20-30 крапель на 50-100 мл кип՚яченої води.

Часто супроводжуються спазмами шлунку хворобливі менстру­ації чи нездужання, що є проявами клі­максу. Допомогти може настоянка червоної калини (1:5 – 50 крапель; при­ймати по одній дозі 3 рази на день), або рідкий екстракт (1:1:10; приймати по одній дозі 3-4 рази на день). Застереження: під час вагіт­ності вживання калини може спричинити викидень, тому консультація лікаря обов՚яз­кова.

Аїр бо­лотний та алтей лі­карський втамовують болі у шлун­ку.

Холодний настій із ко­реня алтею, який у своєму складі містить слиз, добре знімає запалення. Також він допомагає відновити мікрофлору при дисбактеріозі кишківника. Для цього 1 ч. л. сухого порошку кореня алтею розвести у холодній (гарячою не можна розводити ні в якому разі!) кип՚яченій воді. Прийма­ти тричі на день. А ще чай з ал­теєм та медом допомагає при застуді, бронхіті, пневмонії, очищаючи бронхи від слизу. Аїр болотний відмінно за­спокоює та знеболює шлунково-кишковий тр­акт, відновлює роботу шлунку після харчово­го отруєння, при цьому пригнічуючи патогенну мікрофлору. Для ліку­вання подрібніть кілька корінців у кавомолці. 1 ч. л. порошку залийте склян­кою окропу настоюйте 10 хв., а потім приймайте настоянку 1:5 – 20-30 крапель на склянку води тричі на день.

Подорожник та кульбаба лікарська допоможуть при закрепах.

Кліт­ковина та слизо­ві речовини, на які багате листя подорожника, покращать стан товстої кишки та порятують від закрепів, що виникають, коли ви спожива­єте бідну на клітковину їжу. Ефективність подорожника доведена науково, саме тому він входить до складу багатьох проносних засобів, які можна придбати в аптеці. Отже, 1 ст. л. сухого листя подорожника за­лити склянкою холодної кип՚я­ченої води, або перемішати з 1 ст. л. меду або кефіру. Прийма­ти щодня перед сном.

Відвар кульбаби лікарської усуває закрепи завдяки своїй здатності активізувати вироблення жовчі.

Для приготування засобу 1 ч. л. подрібненого кореня кульбаби залити склянкою води, заварювати 5-10 хв. на маленькому вогні, накривши ємність кришкою. Дати настоятися, процідити, вживати 3-4 рази на день з варенням (якщо дуже гірчить).

Кориця – від діареї. Не­безпечний харчовий розлад діарею можна вилікувати за допомогою ароматної кори­ці. Відбувається це завдяки ефірній олії, яка містить­ся в пряності і має здатність вбивати хвороботвор­ні мікроби. Також спини­ти діарею допоможе клейка речовина танін, що теж вхо­дить до складу кориці. Отже, тримайте цю пряність удома та завжди додавайте до їжі в якості профілактики харчових отруєнь. А цілюща суміш готу­ється так: 1/2 ч. л. подрібненої кориці залийте склянкою кру­того окропу, потім вживайте тричі на день.

Від нудоти й блювання врятує імбир. Йому дійс­но немає рівних у боротьбі з цими неприємними симпто­мами, що б їх не спричинило – легке харчове отруєння чи довга подорож. Тому тримай­те під рукою сухий або свіжий корінь, особливо, якщо зібра­лися в далеку дорогу. Для по­рятунку 1 ч. л. свіжого кореня імбиру натерти на мілкій терці, далі залити склянкою окропу.

А подрібненого сухого кореня потрібно взяти 1/2 ч. л. й розчи­нити у склянці гарячої води. Приймати у разі потреби.

При метеоризмі – кріп.

Цю рослину недаремно дода­ють до салатів та супів. Кріп дійсно здатний покращити травлення в цілому, заспокої­ти шлунок, налагодити роботу кишківника, усунувши надмір­не утворення газів. Насіння кропу для лікування можна зі­брати у бабусі на городі й засу­шити, або купити в супермар­кеті як приправу, щоб потім заварювати собі чай. Отже, 1/2 ч. л. насіння залити склянкою окропу, дати настоятися 5 хви­лин, процідити й пити теплим протягом дня.

Антистресова дія валеріани.

Нервове напруження завжди позна­чається на ро­боті шлунко­во-кишкового тракту. А вале­ріана має від­мінну заспокій­ливу дію, і бло­кує передачу стресу від моз­ку до травного тракту. Отже, перенервував­ши, приймайте 20-30 крапель настоянки валеріани тричі на день після їжі.